Meerglas

Hardglas

Dit is floatglas wat op maat en bewerkt gehard wordt in een hardingsoven. Het glas wordt verhit en vervolgens geforceerd gekoeld waardoor in het glas een spanningsveld wordt opgebouwd.
Na het harden kan het glas niet meer bewerkt worden behalve lichte oppervlaktebewerkingen.
Gehard glas heeft een grote weerstand tegen mechanische en thermische belastingen.
Door aan de achterzijde het glas te coaten ontstaat een mooi product om wanden te bekleden en werkbladen te maken.
Hardglas is uitermate geschikt om te klemmen in scharnieren en glashouders. Dit maakt hardglas een mooi product om eindeloos te construeren.
Ook is hardglas veel harder dan niet gehard glas en ook beter thermisch te belasten waardoor het veel minder krasgevoelig is. (denk aan tafelbladen, achterwanden keukens en badkamers en aanrechtbladen).
Voor wat betreft de laatstgenoemden wordt er vaak op de achterzijde een coating aangebracht welke tijdens het harden onlosmakelijk met het glas verbonden is.

Hardglazen ramen
Bij hardglazen klep- en draairamen is het hang- en sluitwerk in het glas aangebracht. Door het ontbreken van het raamwerk is er weinig onderhoud en een bijna onbeperkte levensduur. Hardglazen klep- en draairamen zijn ook in isolatieglas verkrijgbaar.
Juist door het ontbreken van het houten frame van draairaam of klepraam leveren deze ramen een forse besparing op onderhoudskosten.